Altius, marketing, oblikovanje, storitve, d.o.o.

Začnimo projekt skupaj

Čučkova ulica 5
2250 Ptuj
02 749 32 10
Image Alt

Kaj je logotip

Kaj je logotip

Kaj je logotip

Logotip je vizualna prezentacija podjetja, organizacije ali blagovne znamke. Je ime, simbol, monogram, znak, znamka ali katerakoli druga oblika, ki je skreirana za lažjo in zanesljivo prepoznavnost podjetja pri ciljani skupini ljudi.

Kratka zgodovina logotipa

Oblikovanje logotipa ima tako dolgo zgodovino, kot je dolga evropska civilizacija. Stari grki so uporabljali simbole, ki so bili sestavljeni iz ene ali več črk iz njihove linearne B pisave. Te so ponavadi predstavljale začetnice imena neke osebe ali kraja in so jih uporabljali za označitev pripomočkov, stvari ali pa državnih simbolov. Zgodnji grški kovanci so ponavadi nosili logotip kralja ali kraja od koder so izhajali. V srednjem veku so logotipe uporabljali tudi že v komercialne namene.

Trgovci v 13. stoletju so logotip uporabljali kot zaščitni znak za svoje blago. Ti primerki logotipa vključujejo označbe dvorcev, kovačev in plemstva. V 18. stoletju je že skoraj vsak trgovec imel svoj zaščitni znak ali pečat – logotip.

Industrijska revolucija je povzročila dramatično povečanje pomena in vrednosti zaščitnih znakov. V 50-ih letih 20. stoletja se je z rastjo velikih korporacij povečala tudi pomembnost in razpoznavnost simbolov, ki sedaj lahko že s svojim pojavljanjem uspešno promovira določeno podjetje.

V današnjem svetu mora logotip postati glavni prepoznavni element podjetja. Tisti večinski del potencialne skupine potrošnikov oz. strank je postal zelo odziven na logotipe in njihove pomene. Zaradi današnje zasičenosti ponudbe izdelkov in storitev mora biti izdelava logotipa zelo premišljena, kajti le tako se lahko neko podjetje uspešno pozicionira na trgu.

Pomembnost logotipa

Logotip na ljudsko miselnost deluje sprožilno, saj vas v podzavesti lahko spomni na neko preteklo izkušnjo. Logotip je sem po sebi najlažja pot za promocijo nekega posla. Opisuje podjetje, brez dolge razlage. Dobro izdelani logotip bo pomagal podjetju povečati vidnost in prepoznavnost, kar pa se bo seveda poznalo tudi na končni prodaji.


Kaj je pomembno za dober logotip?

Ne sme biti preveč kričeč in kompliciran ter ne sme vključevati preveč informacij. To lahko namreč na kupce vpliva negativno. Kompleksen design, ki predstavlja vse vidike vašega posla s pomočjo ubesedenih prednosti je super, toda to nima veze z logotipom. Logotip in njegov namen morata biti razpoznavna takoj!

Glede na to, da logotip uporabljamo povsod kjer se pojavlja ime našega podjetja (tiskovineembalažasplet …), priporočamo, da ta ni preveč bogato opremljen z ilustracijami in barvami. Kot takega ga namreč ni možno uporabljati povsod, v vseh aplikacijah celostne grafične podobe.

Design logotipa vašega podjetja, bi zato da bi izstopal iz povprečja, moral biti unikaten. Z uporabo enostavnih modnih stilov za vaš logotip, se boste odmaknili od prvotnega namena loga.

Logotip je torej zelo pomemben del pri ustanavljanju vašega podjetja, saj ga bodo ljudje tako lažje prepoznali in si ga tudi zapomnili.