O grafičnem oblikovanju

Grafično oblikovanje

Grafično oblikovanje je izredno pomembna veja v procesu nagovarjanja ciljnih skupin in je ključnega pomena pri tem, kako obdržati nagovorjenega na točki, ki kasneje vodi do željenega cilja, pa naj bo to nakup ali kakšna druga interakcija med ponudnikom in kupcem oziroma koristnikom storitev.

Zakaj potrebujemo grafično oblikovanje?

V osnovi zato, ker ljudje najprej zaznavamo z očmi. V spomin se nam vtisnejo podobe, ki so nam všeč, ki vplivajo na naša čustva. Grafično oblikovanje poskrbi prav za to - vzbuja interes in željo. Poskrbi da tiskovine, spletne strani in ostali informacijski mediji nudijo prijeten, všečen pogled na podane vsebine.


Vizualna podoba

Grafično oblikovanje pomeni vizualno likovno oblikovanje vseh vrst tiskovin. Je oblikovanje vizualne podobe vseh tiskanih komunikacijskih sredstev podjetij, propagandnih materialov, informacijskih tiskanih medijev, tiskanih sredstev obveščanja in izobraževanja.

Gradi na izraznosti različnih likovno-grafičnih elementov (barve, simboli, fotografije, tipografije pisav ...),  s pomočjo katerih najbolje predstavi sporočilo, ki ga želi nekdo sporočiti določeni ciljni skupini. S pomočjo barv, simbolov, slikovnih podob... vpliva na čustva in nezavedno v ljudeh o čemer govori nova veja raziskovanj - neuro marketing. Istočasno podaja informacijo ter s tem pripomore k odločitvam kaj bodo ljudje kupili, katero storitev uporabili, ali s kom bodo sodelovali.


Identiteta podjetja in informacija

Za prepoznavnost je izredno pomembna dobra vizualna podoba, ki izraža osnovno identiteto podjetja, storitve, blagovne znamke ali izdelka ki ga želimo predstaviti javnosti.

Vsi poznamo velike blagovne znamke kot so Coca Cola, Mercedes, Mc Donalds, Google in podobne. Vsem je skupno to, da so ljudi navadili na oblike svojih logotipov, barvne kombinacije, tipografijo črk, simbole itd. Večkrat se vprašamo zakaj nam je neka barvna kombinacija v različnih logotipih tako znana, ne pomislimo pa denimo, da gre morda za tisto slovito Googlovo kombinacijo modre, rdeče, rumene in zelene. Neuro marketing pojasnjuje tudi uporabo številk in simbolov, ki čepijo nekje globoko v naši podzavesti in jih lahko aktiviramo s pravilnim pristopom. Ljubitelji motociklizma danes zagotovo takoj povežejo številko 46 z legendarnim dirkačem Valentinom Rossijem. Če pri letaku za neko moto prireditev uporabimo to številko, k temu dodamo še pravo kombinacijo barv, takoj drugače potrkamo na podzavest potencialnega obiskovalca kot, če le napišemo suhoparne informacije o prireditvi.

Grafično oblikovanje je torej na vsak način eden prvih korakov na katerega moramo pomisliti pred pričetkom izvedbe projekta. Skrbno premisliti kaj želimo doseči, komu želimo ugajati in kako nagovoriti ciljno skupino. Lahko je to minimalističen slog, lahko izberemo retro videz, spet drugič sodoben stil z najmodernejšimi smernicami v grafičnem oblikovanju.

Grafično oblikovanje je aktiven proces, ki se zmeraj spreminja, sledi sodobnim smernicam in novim spoznanjem.

Grafično oblikovanje